Handel

Her finder du materialer om temaet "Handel"

Handelsaftaler

 

Transnational Institute: “TiSA and the Threat to Public Banks

 • Briefing om handelsaftalen Trade in Services Agreement (TiSA) og konsekvenserne af denne. Blandt andet argumenteres der for, at TiSA vil betyde at angreb på offentlige banker rundt om i verden.

 

Transnational Institute: “TTIP and CETA -  a threat to  high-quality European agriculture, animal husbandry and food supply

 • Rapport, der beskriver TTIP og CETA samt hvilke konsekvenser, handelsaftalerne vil have for forskellige områder.


 

Transnational Institute: "Polluters' Paradise"

 • Rapporten fra researchinstituttet TNI viser hvordan investorrettigheder i store handelsaftaler modarbejder miljørigtige og bæredygtige løsninger og kampen for grøn omstilling. Planeten har hårdt brug for, at regereinger verden over tager klimakrisen alvorligt og begynder for alvor at tænke i alternativer. Men investorrettigheder i aftaler som TTIP og CETA vil give multinationale selskaber mulighed for at bremse seriøse tiltag fra regeringers side.

 

DanWatch: "Frihandelsaftaler rammer bredt - ikke kun udviklinglande"

 • Flere FN-eksperter råber vagt i gevær: Frihandelsaftaler er lukkede og udemokratiske, og det har ikke kun betydning for skrøbelige stater, men også for udviklede lande som fx Canada. 

 

John Hillary/War on Want: "Booklet on TTIP"

 • John Hillary, leder af organisationen War on Want, har skrevet en lille bog om TTIP-aftalens konsekvenser. Han gennemgår grundigt hvordan TTIP er 'a charter for deregulation, an attack on jobs, an end to democracy'

 

Coporate Europe Observatory: “Dodgy Deals

 • Spil om handelsaftalen CETA.

 

Virksomheders magt

 

Corporate Europe Observatory: ”The corporate attack on the movement for trade justice

 • Rapport, der beskriver hvordan virksomheders lobbyarbejde og tænketanke aktivt har forsøgt at angribe og underminere NGOer og bevægelser, der taler imod frihandelsaftaler for at fremme egne interesser.

 

Foreign Policy: "The Untouchables"

 • Featureartikel, der påviser, hvordan mange multinationale selskaber, der står bag krænkelser af rettigheder i fattige lande, er stort set ukendte for offentligheden. Samtidig står hverken de til ansvar i deres ophavsland eller i de lande hvor de opererer. Dermed er de på mange måder urørlige.   

 

Alternativer

​Alternative Trade Mandate

 • Mere end 50 civilsamfundsorganisationer er gået sammen om at formulere en alternativ vision for europæisk handelspolitik. Alternative Trade Mandate er et omfattende dokument, der indeholder ni fokuspunkter, der dækker en række områder, som handelspolitik påvirker.

Cohmláhm: "Southern Alternatives to EU Trade Policy

 • Rapport fra irsk solidaritetsorganisation. Den fremlægger en opfordring til EU om at handle på en ny og mere bæredygtig måde og kommer med en række eksempler, hvor lande i det globale Syd er gået imod den gængse handelspolitik og har tilegnet sig en mere inkluderende og retfærdig tilgang. 

Podcasts

 

Trade Justice Movement serie om alternativ handel

 • I lyset af Brexit behandler Trade Justice Movement, der er en koalition af fagforeninger, fairtradegrupper og udviklingsorganisationer, hvordan en mere progressiv form for handel vil se ud.

Vidensbank


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev