Programbeskrivelse

FREDAG D. 17. MAJ, SCENETELTET

 

12-12:45: Mad og magt - en overset klimadiskussion
Åbning af GRO Festival med talere fra den danske klimabevægelse og den internationale bevægelse La Via Campesina.
Deltagere:
Birgitte Diget, aktivist i Global Aktion, tidl. Afrika Kontakt og arrangør af Gro Festival 2019
Stefan Gaarsmand Jacobsen, adjunkt i global historie på RUC og initiativtager til Forskernes Klimaopråb samt kampagnen “Så er det nu: Gør valget grønt”.
Paula Gioia, småbonde, klimaaktivist og bestyrelsesmedlem af La Via Campesina European Coordination.

13-13:45: Madsuverænitet: hvaffor noget??
Vores madsystemer og klimakrisen hænger uløseligt sammen. Hvorfor? Hvad betyder det for klimakampen? Og hvorfor taler vi om “madsuverænitet”?
Ved Forum for Madsuverænitet

14-14:45: Det danske landbrug - myter og fakta
Kom med når Kjeld Hansen giver en status på det danske landbrug. Hvor står det danske landbrug i dag, og hvorfor ser det ud som det gør? Hvorfor er landbruget så vigtigt for eksporten - men er ved at drukne i gæld? Hvorfor friholdes landbruget fra miljøregulering? Få svar på dette og mange andre spørgsmål.
Ved Kjeld Hansen, journalist og forfatter

15-15:45: Hvad vil vi med landbruget?
"Lev og lær", "En omvendt Grundtvig", "Vi køber landet tilbage". En ny bevægelse spirer: Vi skal se mod landet. Hvilke visioner ligger bag bevægelsen? Og hvorfor er det vigtigt at vi i klima-krisens tid får muld mellem fingrene? 
Deltagere:
Lars Myrthu-Nielsen, daglig leder i Øko-net
Kristoffer Tejlgaard, Foreningen Andelsgaarde
Mette Ebbesen, højskoleelev på "Det lille Jordbrug"

16-16:45: Mad- og klima-bevægelsen i et klasseperspektiv
Er klimakrisen kapitalismens krise? De redskaber som kapitalismen har brugt for at styre vores verden (Vækstideologien, handels- og finansaftalerne mm.) har skabt en klimakrise der vil betyde at millioner af mennesker vil dø eller sulte, miste deres livsgrundlag og ende som klimaflygtninge. De fattige vil tabe og de rige vil vinde, viser ny forskning.
Deltagere:
Helga Mathiassen, 3F ungdom
Nikolaj Kornbech, Klimaaktivist i NOAH – Friends of the Earth Denmark
Moderator: Morten Nielsen, Global Aktion, tidl. Afrika Kontakt

17-17:45: Mød producenterne der udforsker bæredygtighed
Rundt om i det danske land er folk i fuld gang med at starte op bæredygtige løsninger for alt fra grøntsagsdyrkning til fiske og nye distributionsmodeller. Kom og hør om deres visioner, hvordan de arbejder med bæredygtighed, og de udfordringer man kan møde som en lille aktør i det danske madsystem.
Deltagere:
FællesGRO/ØsterGRO
Svanholm Kollektivet
Selma A. Jensen, Ungtyren

18-18:45: Småbønder på klimafronten (in English)
Mød Paula Gioia fra La Via Campesina, en bevægelse der samler mere end 200 millioner småbønder verden over. Hvad betyder klimaretfærdighed for dem? Hvorfor kræver de et opgør med "agroindustrien"? Hvad kan kan vi som klimabevægelse lære af dem?
Ved Paula Gioia. Småbonde, klimaaktivist og bestyrelsesmedlem af La Via Campesina European Coordination.

19-19:45: Fra Afrika Kontakt til Global Aktion: Navnelancering
Kom med når Afrika Kontakt lancerer sin navneforandring med champagne og stas. Gennem årene nar organisationen vokset fra samarbejde med afrikanske græsrodsbevægelser til et globalt opgør med undertrykkende strukturer.
Ved Global Aktion (tidl. Afrika Kontakt)

 

 

FREDAG D. 17. MAJ, DIALOGTELTET

15-15:45: Den Store Fiskequiz
Har du altid undret dig over, om fisk kan drukne? Kom og find ud af det samt mange andre alvorlig og mindre alvorlige ting, når Global Aktions Ocean Grabbing-gruppe afholder pubquiz om fisk og verdenshavene. Der vil være en fed fiskepræmie til det klogeste hold!
Ved Global Aktions Ocean Grabbing-gruppe

16-16:45: EU’s fiskeriaftaler med udviklingslande: Vindere og tabere
De sidste år har vi i Danmark hørt meget om danske kvotekonger. Den samme historie kan fortælles på globalt plan. Hvorfor ser vi dette mønster? Hvad betyder det for mennesker og miljø? Hvilke interesser repræsenterer EU?
Ved Morten Nielsen og Astrid Alexandersen fra Global Aktion, tidl. Afrika Kontakt

17-17:45: Svinefabrikker eller bæredygtige landbrug - hvad går din pensionsopsparing til?
Danske pensionspenge støtter klimabelastende industriel svineproduktion i udviklingslande. Hvilken udvikling er vores pensionspenge med til at skabe? Hvordan kan vores opsparinger støtte bæredygtigt landbrug?
Deltagere:
Global Aktion
Helle Munk Ravnborg, forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke og seniorforsker ved DIIS.

18-18:45: Launch af handelsrapport: En retfærdig økonomi er mulig
Netværk for Solidarisk handel lancerer rapporten: En retfærdig økonomi er mulig - et opgør og en vision.
Oplev visionen forme sig for øjnene af dig, når grafisk referent Visu-Elle live-illustrerer rapportens pointer på stort lærred, alt imens rapportens forfattere udfolder de konkrete forslag til skridt i retning af et retfærdigt økonomisk system.
Ved Netværk for Solidarisk Handel

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

LØRDAG D. 18. MAJ, SCENETELTET

11-12: Politikerne møder GRO - Danmarks klimaforpligtelser i en globaliseret verden
Klimaforandringerne rammer allerede verden, og de rammer skævt. Hvad er Danmarks rolle og forpligtelser i forhold til at handle på klimaforandringerne på global skala? Bliv med når danske politikere diskuterer global klimaretfærdighed! Researcher og klimaaktivist Boaventura fra Mozambique kommer med på video med synspunkter fra småbønder fra det sydøstlige Afrika.
Deltagere:
Theresa Scavenius, Alternativet
Carl Valentin, Socialistisk Folkeparti
Susanna Dyre-Greensite, Folkebevægelsen mod EU

13-13.45: Verdensmålene - gammel vin på nye flasker?
Alle er tilsyneladende enige om at FN's Verdensmål er løsningen til skabelsen af en bæredygtig verden. Men hvad er det for en verden som Verdensmålene vil skabe og hvem vil tabe og hvem vil vinde på gennemførelsen af disse mål? Verdensmålende peger på at der skal ske store foreninger i den måde vi organisere os på. Kan Verdensmålende bruges til at gøre op med de strukturelle årsager til fattigdom og ulighed? Eller er det bare gammel vin på nye flasker?
Deltagere:
Lars Koch, Policy Director hos Mellemfolkeligt Samvirke,
Jeppe Bo Rasmussen, Politik rådgiver på Oxfam-IBIS
Morten Nielsen, Global Aktion, tidl. Afrika Kontakt.
Moderator : Sofie Gry Fridal Hansen, Global Aktion,tidl. Afrika Kontakt

14-14:45: EU's landbrugsstøtte: Undergraver den små, bæredygtige landbrug i EU og Afrika?
Kom med til en samtale om visioner for den europæiske landbrugsstøtte. Den nuværende landbrugsstøtte kritiseres for at favorisere store, industrielle landbrug i EU på bekostning af smålandbrug både herhjemme og i Afrika. Men netop nu er landbrugsstøtten til forhandling. Hvad betyder landbrugsstøtten for mennesker og miljø? Hvordan den nye landbrugsstøtte blive mere fair og bæredygtig?
Deltagere:
Nikolaj Villumsen, Enhedslisten
Henrik Zobbe, Fakultetsdirektør Science, Københavns Universitet

15-15:45: Den Store Fiskequiz
Har du altid undret dig over, om fisk kan drukne? Kom og find ud af det samt mange andre alvorlig og mindre alvorlige ting, når Global Aktions Ocean Grabbing-gruppe afholder pubquiz om fisk og verdenshavene. Der vil være en fed fiskepræmie til det klogeste hold!
Ved Global Aktions Ocean Grabbing-gruppe

16-16:45: Hvem ejer det danske land?
Verden over kalder småbønder på omfordeling af den dyrkbare jord og jordreform. Men hvordan står det til i Danmark? Hvem ejer egentlig det danske land? Kom med når det danske medlem af La Via Campesina, Frie Bønder - Levende Land, giver sit bud på hvordan den danske jord bør fordeles.
Ved Frie Bønder - Levende Land

 

LØRDAG D. 18. MAJ, DIALOGTELTET

10-10.45: Højskolesang og godmorgen på kajen
Kom med og start dagen med morgensang på GRO Festival! Højskolesangbogen har det hele: De helt store temaer om livet og vores jord - og de lidt mere jordnære om morgenkaffe og persille i haven. Baren er åben og langer både kaffen, sodavand og øl over disken.
Ved Højskoleprojekt Lolland-Falster

11.00-11.45: To meat or not to meat?
Den industrielle kødproduktion har alvorlige konsekvenser for klimaet, og skal derfor reduceres for at reducere vores klimaaftryk. Men er det sådan at vi helt skal stoppe med at spise kød for at imødegå klimakrisen? Kan husdyr også spille en vigtig rolle i et bæredygtigt landbrug? Hvordan skal fremtidens bæredygtige kost se ud?
Deltagere:
Bent Hindrup Andersen, Velfærdsdelikatesser
Rune-Christoffer Dragsdahl, Generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening
Jacob Sørensen, NOAH - Friends of the Earth Denmark

12-13.45: Når magt vokser som ukrudt - Gigantvirksomheders magt i vores madsystemer (In English)
Store transnationale virksomheder har enorm og øgende magt over vores madproduktion og distribution. Dette har alvorlige konsekvenser for klimaet og miljøet, men også for vores demokratiske muligheder til at tage beslutninger om hvad slags mad vi vi spise og hvad for et landbrug vi ønsker. Kom med og bliv inspireret til, hvordan du kan være med i kampen for et madsystem, der respekterer menneskerettigheder, vores planet og vægter mennesker over profit.
Talk og workshop
Deltagere: Katie Sandwell, Transnational Institute

14-14.45: Engagér dig i klimaet!
Brænder du inde med et klimaengagement, men har svært med at finde ud hvad du selv kan gøre? Mød tre forskellige organisationer, som alle arbejder med klima og lær om hvordan du kan engagere dig i klimakampen.
Deltagere:
Free the Soil Danmark
Greenpeace’s græsrodsplatform
Københavns Fødevarefællesskab
Global Aktion

15-15.30: Kan vi skabe en anderledes økologi?
Hvor kommer kapitalen der investeres i landbruget fra? Kom med når samfundsdebattør og forfatter Eskil Halberg fortæller om økonomien bag landbruget, og lægger frem visioner for en anderledes økologi.
Eskil Halberg, forfatter
 

16.00-16.45: Vi tager økonomien tilbage
I dag er det danske madsystem domineret af få, store aktører, der gør det svært for små landmænd at afsætte sine varer og svært for forbrugere at købe lokalt. Hvordan kan man demokratisere ejerskabet i det danske madsystem? Hvordan arbejder forskellige aktører med en demokratisering af økonomien?
Deltagere:
Nanna Clifforth, NOAH - Friends of the Earth Denmark
Poya Pakzad, Enhedslisten
Andreas Pinstrup Jørgensen, Erhvervsdemokratisk tænketank

17-19: Strategimøde: Hvordan skaber vi en madbevægelse
Hvordan fortsætter vi arbejdet med at udbrede kendskab og opbakning til madsuverænitet? Hvordan kan du selv blive en aktiv del af bevægelsen? Festivalen er slut, men kampen fortsætter – kom med til strategimøde i Forum for Madsuverænitet!
Ved Forum for Madsuverænitet

19-19:30: Hvor går vi hen herfra?
Vær med når vi siger tak for denne gang og lukker festivalen med at se fremad. Hvad tager vi med os? Hvor går vi hen herfra?
Ved Forum for Madsuverænitet

Vidensbank


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev