GRO - Festival for mad & klima
Velkommen til GRO Festival for mad og klima - en verdensmålsfestival
Følg facebook begivenheden her: GRO Festival
Festivalen arrangeres af Global Aktion (tidligere Afrika Kontakt) og Landsforeningen Levende Hav, i samarbejde med en række partnere. Det gør vi, fordi vi tror på at et bæredygtigt og retfærdigt madsystem er muligt - men vi ser det ikke på den politiske dagsorden.
Dagens klima- og miljøproblemer er uløselig knyttet til vores madsystemer: De er både en vigtig årsag til, og vil blive hårdt ramt af klimaforandringerne. Hvis man skal skabe et bæredygtig samfund er det derfor nødvendigt at se på hvordan vi dyrker, distribuerer, køber og spiser vores mad. Verden over hyldes FN’s Verdensmål som et fælles projekt for at skabe en bæredygtig verden. Uanset om man taler om mål 2, “Stop sult”, mål 10, “Mindre ulighed”, eller selvfølgelig mål 13, “Klimaindsats”, er vi nødt til at kigge på vores madsystemer. Vi er nødt til at tænke ud af de enkelte bokse, målene så nydeligt er arrangeret i, og udfordre de dogmer, vi normalt omgiver os med.
Den mad vi spiser i Danmark er oftest produceret med industrialiserede metoder. Det er en produktionsform, der bygger på storskala produktion, skaber afstand mellem producent og forbruger og ødelægger de økosystemer maden kommer fra.
Verden over arbejder folk for et mere bæredygtigt og retfærdigt madsystem. Vi er inspireret af vores samarbejdspartnere fra Sydøstafrika, La Via Campesina Southern and Eastern Africa. Det er småbønder der kæmper for at bestemme over deres egne ressourcer og mad: de kæmper for “Madsuverænitet”. Mens de industrialiserede fødevaresystemer i Danmark er blevet etableret siden efterkrigstiden, står vores partnere på frontlinjen når de industrielle madsystemer udvides ind i nye områder. De kan derfor hjælpe os med at sætte spørgsmålstegn ved de strukturer vi herhjemme tager for givet.
Hvordan ser bæredygtige madsystemer så ud i en dansk kontekst? Det er der mange bud på - heldigvis. Madsuverænitet handler ikke om én one-fit-all løsning. Økosystemer er mangfoldige, samfund er mangfoldige, og vores madsystemer skal afspejle den lokale kontekst. Madsuverænitet handler netop om diversitet og om løbende udforskning af muligheder og udveksling af lokal viden.
På samme måde kommer du heller ikke til at gå fra GRO Festival med “løsningen” på hvordan vi skaber en bæredygtig verden. I stedet opfordrer vi dig til at udforske: Sætte spørgsmålstegn ved etablerede antagelser, indgå i lyttende dialoger, og blive inspireret. Lad os fejre diversiteten og arbejde på at forankre vores madsystemer lokalt.
Velkommen til GRO Festival.
Festivalen afholdes med støtte fra den Europæiske Union. Afrika Kontakt og Landsforeningen Levende Hav er alene ansvarlige for indholdet. Det afspejler på ingen måde EU’s holdning.