Klimakatastrofe i Mozambique!

Støt vores partnere i arbejdet med at redde lokalbefolkningen fra klimakatastrofen.

Cyklonen Idai i det østlige Afrika har ødelagt mere end 500.000 menneskers liv i Mozambique.

Cyklonen, Idai, ramte i sidste uge Mozambiques kyst ud for byen Beira og har stadig voldsomme konsekvenser for de mange mennesker, både dem i det først ramte område og i Zimbabwe og Malawi.

For nogle dage siden var det officielle dødstal på 200. Men tallet er nu steget til over 400. Mozambiques præsident, Filipe Nyusi, regner dog med, at tallet vil stige yderligere til omkring 1000 mennesker.

Regnen fortsætter stadig i det hårdtramte område. Det lægger pres på dæmninger, der kan briste, og få endnu større konsekvenser for de udsatte mennesker. Huse, veje og broer er ødelagte, og mennesker har svært ved at finde ly, mad og rent drikkevand.

Klimaforandringer, som tydeligt viser sig i Mozambique lige nu, rammer de fattigste mennesker og lande hårdest. Selvom lande som Mozambique på ingen måde har været med til at skabe dem klimaforandringerne, betaler de en høj pris. Lande i nord står bag klimaforandringerne, men de rammer langt hårdere landene i det Globale Syd, fordi man simpelt hen ikke har resurserne til på nogen måde at forebygge de her katastrofer.

De penge, katastrofen koster, kommer oveni, at Mozambique er dybt forgældet. En gruppe korrupte bankfolk, blandt andet fra Credit Suisse og VTB, og politikere fra det regerende parti har oprettet falske virksomheder, som de har optaget lån i for omkring 12 milliarder kroner. Også danske pensionskasser og banker har blandt andet investeret i disse fupvirksomheder. Virksomhederne har efterladt Mozambique med en kæmpe gæld uden penge til at bygge landet op efter cyklonen. Tilbagebetalingen af gælden er blevet lagt over på befolkningen, hvilket vil koste mange skattepenge, der så ikke kan bruges på de mange, som er ramt af oversvømmelserne.

Alt i alt er der altså mange link til os i det Globale Nord – både gennem investeringer og vores klimaaftryk – så tag ansvar og vis solidaritet med de ramte i Mozambique.

Giv et bidrag til vores partnere og de lokalsamfund, vi arbejder med.
Alle beløb modtages med kyshånd!
Overfør til nedenstående og skriv 'Mozambique' i din donation:
MobilePay: 42435


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev