Stadeholdere

American Heirloom Project (In English): Art, food and sustainability
Gina fra the American Heirloom Project vil deltage på GRO både som stadeholder og med en workshop om at spise efter sesongen. Mød hende på GRO lørdag 18. maj!

Gina is a food illustrator and storyteller who aims to pass down a resilient food culture – like a precious family heirloom – to the next generation. Upon arrival from the U.S., she made an art series called ‘How to Fall in Love with Denmark through Food in 100 Days.’ She’s now creating art that teaches and inspires us on the adventure of everyday home-cooking. A monthly columnist for The International newspaper, she also creates custom illustrated recipes to help families keep their food traditions alive and well.

What motivates you/why are you doing what you are doing?
The concept of an “heirloom” (pronounced “air-loom” with a silent “h”) is the heart of my work. An heirloom is a precious item, often jewelry or fine furniture, passed down from one generation to the next within a family. With my work, I want to preserve and shepherd a resilient food culture into the next generation.


To me, the wisdom, beauty, health, and opportunity for connection that food offers us is more precious than jewelry.

What can people experience in your workshop?
If you’ve ever felt intimidated by cooking from a box of mystery produce you get from a local farm or food-waste-saving organization, this workshop will make whipping up those meals a more accessible task. We’ll talk about pantry items and what fruits and veggies to expect each season. We’ll use creative thinking, hands-on exercises, and fun visuals to build your meal-planning muscles.

 

Beyond Coffee: Fra affald til mad - lær at dyrke svampe i kaffegrums!
Hvad betyder ”bæredygtighed” for jer i jeres arbejde?
Bæredygtighed gennemsyrer vores virksomhed. Vi blev stiftet med det formål at omdanne affald (kaffegrums) til sund mad (spisesvampe). Det har fra dag 1 været vores motivation at prøve at udnytte vores fælles ressourcer bedre.

Hvad motiverer jer/hvorfor gør I det I gør?
Vi motiveres primært af at være med til at gøre noget, frem for blot at tale om det. Det er fantastisk at være med til at skabe noget som rent fysisk gør en forskel - vi har reddet tonsvis af kaffegrums fra skraldespanden igennem årene.

Hvad kan man ”opleve” i jeres stand?
I vores stand kan man høre mere om vores arbejde med at dyrke svampe i kaffegrums. Dertil kan man lære hvordan man selv kan dyrke derhjemme. Vi fortæller gerne om både hvordan man dyrker svampe på kaffegrums, samt på andre medier. Dertil forhandler vi forskellige andre produkter lavet af kaffegrums - fx kaffekopper, sæber og scrubs.

 

Brøl: Bæredygtig øl lavet på overskudsbrød
Saimon, en lidenskabelig byaktivist og fødevare iværksætter, har en mission om at inspirere folk til genanvendelse af overskydende mad. Den omfattende erfaring som kok og hans passion for aktivisme har ført ham til sine nuværende projekt. Han er grundlægger og CEO for BRØL. BRØL startede som et mikrobryggeri, der bryggede øl med overskydende brød i stedet for en del af malten. De udvider nu til at bruge forskellige overskydende ingredienser og udforme dem til forskellige slags drikkevarer. BRØL tilbyder også forskellige værksteder som fortaler for genanvendelse af overskuds varer.

"Vi skaber enhver drikkevarer med cirkularitet i tankerne, det er vores idee om bæredygtighed. De overskydende ingredienser har krævet den samme energi til at producere og har samme næringsværdi som de andre ingredienser, der bruges og sælges. Derfor bør de også blive værdsat og rost på samme niveau"

På vores stand kan du opleve velsmagende øl og diskussioner om bæredygtige løsninger.

 

Bugging Denmark: Smag på spiselige insekter!
Hvad betyder ”bæredygtighed” for jer i jeres arbejde?
Bæredygtighed går for os ud på at tænke i helheder. Det er er ikke nok at overveje, hvad en genstand kan gøre for os. Vi må også tage hensyn til, hvordan den er blevet til - hvad er miljøomkostningerne - og hvad kommer der til at ske med den efterfølgende. Det er derfor cirkulær økonomi er så genialt. Og så mener vi, bæredygtighed skal være næmt, nært, sjovt og inspirerende.


Vi arbejder med spiselige insekter, fordi vi ikke kan lade være. De er en fantastisk, bæredygtig erstatning for traditionelle proteinkilder, og så gør de vores verden større, udfordrer og inspirerer os og hjælper med at nedbryde barrierer.

Hvad kan man ”opleve” i jeres stand?
Hos Bugging Denmark kan du se en mini-fårekyllingefarm i aktion, få en snak om, hvorfor vi kommer til at spise masser af insekter i fremtiden, smage helse-shots med fårekylling og lave dine helt egne insektsnacks eller et insekthotel, du kan tage med hjem.

 

GRIM: F*** Beauty Standards! (In English)
GRIM sells boxes with fruits and veggies that are too "ugly" to be sold in the normal supermarkets. Their passion is to reduce food waste, and to change what people think about food.Shortly put, we are creating a new quality understanding of what is edible.

At GRIM, reducing food waste is the core of our business. We want to inspire people to use the resources we already have available better and smarter. 

Hvad motiverer jer/hvorfor gør I det I gør?
Everything we do constantly questions the waste-inducing practices of actors that dictate how our food looks like, such as the retail sector and EU marketing standards. We fight for equality and diversity within fruit and veggies that translates also to other aspects in private- and work life. 

Hvad kan man ”opleve” i jeres stand?
Visiting us at GRO Festival will be fun! You'll get to touch, taste and experience the beauty of ugly veggies. We'll also show you our different GRIM boxes, to which you can subscribe to :)

Grøntæder: Grøn aftensmad for hele familien
Hvad betyder ”bæredygtighed” for jer i jeres arbejde?
Grøntæder er startet ud fra en motivation om at bidrage til den grønne omstilling, som jeg ser som en absolut nødvendighed. Derfor er produktet i min virksomhed madplaner, som sætter familier i stand til at lave deres egen kødfri aftensmad, med få ingredienser og med fokus på årstidens grøntsager. Jeg tror på at den mest bæredygtige måde at servere aftensmad på er at lave den selv (og ideelt set dyrke egne grøntsager).

Vi har ingen tid at spilde, når det kommer til at lægge vores produktionssystemer OG vores livsstil om.

Hvad motiverer jer/hvorfor gør I det I gør?
 Jeg ser et kæmpe potentiale i det vegetariske og veganske køkken ift. miljø og klima og ift. sundhed (fysisk og mental). Og fordi jeg har 10 års erfaring med kødfri madlavning til mine egne børn, er det helt naturligt for mig at dele mine erfaringer med grøn familiemad til de mange familier, som i de næste år i stadig stigende grad kommer til at lægge deres kost om til en mere kødfri diæt.

Hvad kan man ”opleve” i jeres stand?
Jeg har ingen spændende smagsprøver, men man kan til gengæld få et eksemplar af en uges madplan, komplet med indkøbsliste og opskrifter, så man har en idé om hvilke retter der typisk er at finde i maj måneds madplan og kan afprøve dem derhjemme.

 

Frøsamlerne: Bevar frøene - bevar diversiteten!
Frøsamlerne arbejder for at bevarer kulturplanternes mangfoldighed. Vores formål er at finde frem til og bevarer vores fælles kulturarv: sorter der blev udviklet og dyrket før 1950 i dansk havebrug, landbrug og stuekultur. Gamle kulturplanters gener er vigtige som basis for fremtidens bæredygtige landbrug og fødevaresikkerhed i et klima under forandring. De skal bruges til udvikling af nye sorter tilpasset økologisk dyrkning og forbrugernes krav. 

Siden 1900 er 75 % af vores sorter af spiselige kulturplanter forsvundet. Frøsamlernes aktiviteter modvirker disse tab.

Hvad kan man opleve i jeres stand?
På frøsamlernes stand kan du høre mere om den truede biodiversitet, få en snak om hvordan du selv kan bidrage og købe frø dyrket af medlemmer.

 

NOAH - Friends of the Earth Denmark: Smag på palmeoliefri "nutella"
I staden kan man møde NOAHs økonomisk retfærdigheds-gruppe, som har et projekt med palmeolie kørende i forbindelse med EU og Indonesiens forhandlinger om en frihandelsaftale.

Hvad betyder ”bæredygtighed” for jer i jeres arbejde?
Bæredygtighed i palmeolie produktionen er stærkt kontroversielt. De certificringsordninger, som skal sikre palmeolien er bæredygtig produceret, virker ikke og der er flere eksempler på, at palmeolie produceres miljømæssigt, klimamæssigt og socialt ubæredygtigt. I NOAH ser vi dette som et kæmpe problem, der skal takles ved at sænke forbruget af palmeolie både i fødevare- og transportsektoren.

Hvad motiverer jer/hvorfor gør I det I gør?
Lige nu bliver vi motiveret af at EU og Indonesien er ved at indgå en frihandelsaftale der potentielt kan gøre EU verdens største importør af palmeolie.

Hvad kan man ”opleve” i jeres stand?
I vores stand kan man få smagsprøver på ”nutella” lavet uden palmeolie, man vil kunne se nogle blancher, tage en quiz om palmeolie og skrive under på en brevformular, som vil indeholde krav til transparens og ansvar i EU.

 

ØsterGRO/FællesGRO
FællesGro er en medlemsbaseret fødevareordning, der gør økologisk fødevareproduktion til et fælles anliggende for producenter på landet og aftagere i byen. Som bybo bliver du forsynet med friskhøstede, økologiske afgrøder i din bydel og er samtidig tæt forbundet med producenten på landet, som du indgår i et fællesskab med. Du betaler på forhånd for din andel af høsten, landmanden producerer dine afgrøder, og FællesGro sørger for, at du kan afhente din høst ugentligt i din egen bydel. Med denne model øger vi det økologiske areal i Danmark, fordi vi sammen garanterer afsætning for økologiske producenter, der er for små til at levere til supermarkederne. Sådan kan vi i fællesskab skabe mere økologi.

Hvad betyder ”bæredygtighed” for jer i jeres arbejde?
For os betyder bæredygtighed at samarbejde med naturen, være ressourcebevidste og indgå i kredsløb. Derfor vil vi gerne give alle muligheden for at opleve glæden ved at kunne fremme en fødevareproduktion, hvor mad produceres med høj biodiversitet i pagt med naturen.

Vi vil gerne give vores medkøbenhavnere forståelse for, at den mad vi spiser, ikke er en fremmedgjort, uudtømmelig kilde, som er konstant og stabilt tilgængelig uafhængig af den måde, vi behandler vores planter, dyr og jord på. Vi skal i højere grad tænke på afsender, jordforhold og sæson i vores valg af fødevarer. 

Sammen kan vi forstå og værdsætte det arbejde, der ligger bag produktionen af gode, økologiske råvarer. Det er det arbejde, der skal sikre en bæredygtig fødevareproduktion nu og i fremtiden.

Hvad motiverer jer/hvorfor gør I det I gør?
Det der motiverer os er i høj grad den glæde for det fællesskabsstøttede landbrug, som vi oplever fra både producenter, aftagere og afhentningsstederne i bydelene hver uge. Det motiverer os, at vi ved, at det gør en forskel for alle at kunne være med til at øge biodiversiteten og livet i jorden på landbrugene, skabe mere gennemsigtighed, bedre kvalitet og færre omveje fra jord til bord.

Hvad kan man ”opleve” i jeres stand?
På vores stand kan man komme og snakke med os i FællesGro og høre mere om initiativet. Vi medbringer grøntsager fra producenterne, så du med egne øjne kan se alt det gode, du har i vente.

reWILD Studio: Kunstinstallation knytter mennesker og natur sammen
Amalie Harris Barfod bag reWILD Studio stiller ud sin plante-kunstinstallation på GRO Festival. Amalies mission er at fremkalde empati for naturen ved at skabe et stærkere forhold til den gennem kunst og processer. Vi lever i en moderne verden, i et tempo der kan medvirke at vi glemmer at tage os af vores omgivelser og os selv. 

I reWILD Studio skaber vi rum for dybere forbindelse til den naturlige verden og vi arbejder for at genvinde vores nærvær og følelse af enhed med resten af verden."
 

Se installationen på festivalområdet gennem hele festivalen!

 


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev